Стъпка 1: Отидете на gov.uk/view-prove-immigration-status

 

Стъпка 2: Ще се появи страницата по-долу

 

Стъпка 3: Натиснете „Start now“ (Започване сега)

 

Стъпка 4: Когато се появи страницата по-долу, изберете документа, който сте използвали за Вашето заявление за статут на уседналост (това ръководство използва паспорт като пример) и щракнете върху „Continue“ (Напред).

 

 

Стъпка 5: След това системата ще поиска номера на Вашия документ. Въведете го и натиснете „Continue“ (Напред).

 

  

Стъпка 6: След това въведете датата си на раждане и щракнете върху „Continue“ (Напред).

 

Стъпка 7: За да потвърдите самоличността си, ще трябва да изпратите код за защита като текстово съобщение или по имейл. Изберете как искате да получите кода и щракнете върху „Continue“ (Напред).

 

Стъпка 8: Изчакайте имейлът или текстовото съобщение да пристигнат, открийте кода за сигурност, след което го поставете в предоставеното поле и щракнете върху „Continue“ (Напред). Ако кодът не е пристигнал в рамките на 10 минути, натиснете „Resend code“ (Повторно изпращане на код), за да опитате отново.

 

Стъпка 9: Ще се появи Вашата дигитална профилна карта. Там ще е указан Вашият имиграционен статут. Ако трябва да докажете статута си, щракнете върху „Prove your status to someone“ (Докажете статута си на някого).

 

Стъпка 10: Изберете опцията, която най-добре описва защо доказвате имиграционния си статут, и щракнете върху „Continue“ (Напред). Например, ако Вашият работодател иска да провери правото Ви на работа, трябва да изберете „Work in the UK“ (Работа в Обединеното кралство).

 

Стъпка 11: На следващата страница щракнете върху „Continue“ (Напред). Не споделяйте екранни снимки на тази страница, тъй като това не доказва Вашия статут на уседналост.

 

Стъпка 12: След това ще получите код за споделяне, който можете да споделите с организацията, на която трябва да докажете статута си. Можете да направите снимка на екрана или просто да копирате и поставите кода в имейл или текстово съобщение. Не забравяйте да го изпратите, за да може да се използва преди изтичането на 30-дневния срок на валидност.